त्रिकोणमिति निष्पत्तियों का मान निकालें

Follow us on

Trigonometric Functions in Hindi:-त्रिकोणमिति निष्पत्तियों का मान

 

दोस्तों इस chapter में हम Trigonometric Functions को हम अपनी Language हिंदी में पढ़ेंगे। इस अध्याय से सम्बंधित प्रश्न हमेशा से परीक्षा में पूछे जाते है। और मेरा aim हम परीक्षा के syllabus के अनुसार ही पढ़ेंगे।

 

Q1. If SinA = 5/13 then find out the Value of CosA.
(a) 6/13
(b) 8/13
(c) 10/13
(d) 12/13
Ans:- (d)

 

 

Q2. If SecA=5/3 then find the value of tanA.
(a) 4/3
(b) 3/3
(c)2/3
(d) 1/3
Ans:- (a)

 

Q3. If SinA=3/5 then find out the value of CotA.
(a) 4/3
(b) 5/3
(c) 2/3
(d) 6/3
Ans:- (a)

 

Q4.If CosA= 1/3 then find the value of SinA.
(a) 8/3
(b) 5/3
(c) 6/5
(d) 5/3
Ans:- root8/3

 

Q5. If tanA=4/3 then find the value of cotA.
(a) 3/4
(b) 4/5
(c) 5/4
(d) 6/4
Ans:-(a)

Also Read: बिहार राज्य से सम्बंधित सामान्य ज्ञान

 

Q6. If CosA=3/5 then the other functions’ values.
(a) 4/3
(b) 5/4
(c) 2/3
(d) 3/5
Ans:- SinA=4/5 and tanA=4/3

 

 

Q7.If CosA=3/5 then what will be the value of sinA?
(a) 4/5
(b) 5/5
(c) 6/5
(d) 6/4
Ans:- (a)

 

 

Q8. If 15 cotA= 8 then find the value of sinA & CostA.
Ans:- 15/17 & 8/17 for solution watch video.

Leave a Comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.