Categories: Paragraph

Top Current affairs 18 September 2020 Gktoday

Top Current affairs 18 September 2020 Gktoday

Top Current affairs 18 September 2020 is today’s important updates. This post content is collected from different newspaper agencies and important happens. Therefore you should read and remember top current affairs 18 September 2020 gktoday.

Q1. Where situated the world’s longest highway tunnel is India?
1. Delhi
2. Laddakh
3. Jammu-Kashmir
4. Rajasthan
Ans- Laddakh
[Hints-The world’s longest motorable tunnel, the Atal Tunnel at Rohtang, at an altitude of over 3,000 meters (10,000 feet) is ready to open. At a time when India is facing border issues with China in Ladakh, the tunnel can be crucial in defending the country and will allow mobility of defense forces in case of a prolonged standoff.

Completed at a cost of Rs 3,200 crore against the sanctioned budget of Rs 4,083 crore, the tunnel will be inaugurated by PM Narendra Modi. Named after late former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee, the 9.02-km long-tunnel-passes under the Rohtang Pass in the eastern Pir Panjal range on the Leh-Manali highway. It will reduce the distance between Manali in Himachal Pradesh and Leh in Ladakh by 46 kilometers and-save-over four hours of travel time.]

Q2. World Patient Safety Day 2020 when celebrated?
1. 17 August
2. 17 September
3. 18 September
4. 10 October
Ans-18 September
[To improve-prescription practices among the country’s medicals-graduates the Indian council of medical research launch a free online course.]

Q3. Kapila Vatsyayan, the grand matriarch of cultural research, passes away due to?
1. Covid-19
2. Hearts attack
3. Age-related issue
4. Brain Hembrag.
Ans- Age-related issue

[Kapila Vatsyayan Born in a Punjabi Arya Samaji family on December 25, 1928, the fiercely independent and multi-faceted personality effortlessly combined theoretical knowledge with rigorous practice and brought a multidisciplinary approach to understanding Indian culture.

Kapila Vatsyayan, the grand matriarch of cultural research, passed away at her Gulmohar Enclave residence in Delhi on Wednesday morning. Her brother S.C. Malik said she passed away peacefully because of age-related issues.]

Top Current affairs 18 September 2020 Latest

Q4. Recently Google will receive a $25 million tax break to build a facility in which state?
1. Nevada
2. Texas
3. Amazon
4. None
Ans- Nevada

[Hints- Google will receive more than $ 25 million in tax breaks after pledging an additional $ 600 million for a new data center in southern Nevada, state officials said.]

Q5. Microsoft will skill how many Indian students in Artificial Intelligence?
1. 1 lakh
2. 2 lakh
3. 5 lakh
4. 10 lakh
Ans- 10 lakh

[Hints- Microsoft, along with NASSCOM, aims to skill 10 lakh students in India in Artificial Intelligence by 2021.]

Q6. Recently who is the appointment a new Chief of the National Technical Research Organisation (NTRO)?
1.Amit Shah
2. Anil Dhasmana
3. Shishir Gupta
4. None
Ans- Anil Dhasmana

[Hints- Former Research and Analysis Wing (R&AW) chief Anil Dhasmana has been appointed as National Technical Research Organisation, India’s technical body that is responsible for geospatial intelligence and satellite imagery.

Dhasmana, a 1981 batch Indian Police Service officer, is a Pakistan expert and was the lead planner of the Balakot airstrikes in February 2019 after Pakistan-backed terrorists killed 40 CRPF soldiers in the Pulwama car bombing.]

Q7. Which celebrity recently launched Dhani super saver card?
1. Shahrukh khan
2. Amitabh Bachan
3. Ayushmann Khuranna
4. Govinda
Ans- Ayushmann Khuranna

[Hints- Ayushmann Khuranna launched a super saver card offering a flat 5% cashback. Ayushmann is the voice of reason amongst the millennial and will prove to be the perfect voice for this card that offers instant earnings in the form of cashback. This 5% cashback is over and above discounts that you get from different merchants and schemes.]

Daily Current affairs

Q8.Who appointment a new chairman in Royal Challengers Bangalore?
1. Saurabh Gandhi
2. Virendra Sehwag
3. Anil Kripalu
4. None
Ans- Anil Kripalu

[Hints-Diageo India CEO Anand Kripalu will take over the RCB chairmanship from Sanjeev Churiwala beginning October 1, the spirits giant announced on Friday. Anand is also the Managing Director and CEO of Diageo India.
He takes over the role of RCB Chairman from Churiwala, who will be moving to Singapore to take up the position of Finance Director for the APAC region.]

Q9.In which country recently banned two Chinese social sides WeChat and Tik Tok?
1. the UK
2. US
3. Canada
4. Pakistan
Ans- US

[Hints- ]The US will ban TikTok and WeChat from Sunday over concerns that they pose a national security threat, and put technical restrictions on the Chinese-owned apps that would effectively shut them down in the country.

Q10. PM Modi inaugurates the Kosi Rail mega-bridge & 12 railway projects, these projects belong to which states?
1. Chhattisgarh
2. Bihar
3. West Bengal
4. Maharashtra
Ans- Bihar

Q11. Para swimmer who recently awarded Tenzing Norgay Adventure Award?
1. Satyendra Singh
2. Yogesh Malviya
3. Vikash Chauhan
4. None
Ans- Satyendra Singh Lohia

Leave a Comment