Current affairs Quiz 14 September 2020 GK – Pxxstory

Current affairs Quiz 14 September 2020 for SSC/ Banking Exams

Current affairs Quiz 14 September 2020 is prepared for your different Exams for example. SSC/ Banking/UPSC/ Railway and PO . This material is prepared from varios Newspapers. Current affairs Quiz 14 September 2020 this information is very helpful for your Examination purpose. 

Q1. PM Modi to dedicate to the Nation three key projd1ects related to which sector in Bihar ?
1. Petrolium Sector
2. Tech sector
3. Education Sector
4. None
Ans-Petrolium Sector

{Hints-PM Narendra Modi inaugurated the three petroleum sector projects in Bihar which cost more than Rs 900 crores. The projects include the Durgapur-Banka section of the Paradip-Haldia-Durgapur Pipeline Augmentation Project and two Liquified Petroleum Gas (LPG) Bottling Plants in Banka and Champaran, according to news agency PTI.}

 

Q2 . Former Union minister and Bihar leader Raghuvansh Prasad Singh dies recently he is almost ?
1. 70
2. 74
3. 80
4. 82
Ans- 74

Former Union minister Raghuvansh Prasad Singh, who had resigned from the Rashtriya Janata Dal (RJD) days ago, died at All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) in Delhi on Sunday after he was put on a ventilator. He was 74.

Q3. India’s first aur port Covid-19 testing facility launched in which state ?
1. Telangana
2. Delhi
3. Rajasthan
4. Bihar
Ans- Delhi
Delhi’s Indira Gandhi International Airport Saturday launched on-arrivals Covid-19 testing facility for international passengers. This is the first such airport facility in the country.

Q4.Recently which Govt launched “My family My Responsibility” ?
1. Maharashtra
2. Delhi
3. Madhya Prdesh
4. Uttar pradesh
Ans- Maharashtra
Maharashtra chief minister Uddhav Thackeray launched a state-wide campaign, ‘My Family, My Responsibility to tackle the coronavirus pandemic amid further relaxation of lockdown curbs.

Q5. Who won the best Best SCreenplay award at Venice International Film Festival during the closing ceremony held ?
1. Vikram Bhatt
2. Chaitanya Tamhane
3. Rakesh Roshan
4. None
Ans- Chaitanya Tamhane

Director Chatainya Tamhane has won the best screenplay award for his Marathi-language feature “The Disciple” at the Venice Film Festival. Tamhane became the first director from India to compete in the main category of a European film festival since Mira Nair’s “Monsoon Wedding” in Venice in 2001.

Q6 . What is PM’s new slogan on COVID-19 is quite a mouthful ?
1. Dawa nahi to dhilai nahi
2. Jab tak dawai nahi, tab tak dhilai nahi.”
3. Covid se dur raho
4. None
Ans- Jab tak dawai nahi, tab tak dhilai nahi.”

In English, it means ‘no carelessness till a medicine is found’. Modi came up with the slogan while addressing, virtually, a housewarming ceremony to showcase 1.75 lakh welfare housing built in rural Madhya Pradesh under the Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY).
As with most of the PM’s slogans, it’s got a sing-song quality when spoken in Hindi:
Jab tak dawai nahi
Tab tak dhilai nahi.
Do gaz ki doori
Mask hai jaroori
(face mask and maintainting distance of two yards is necessary),” he said.

Q7. When was Hindi language is adopt as Rajbhasha ?
1. 1947
2. 1949
3. 1950
4. 2000
Ans-1949
On the 14th September 1949 Hindi was adopted as the official language of the Union of India. Later in 1950 the constitution of india declared Hindi in the Devnagri script as the Rajbhasha in the India.

Q8 . When was Veteran Odia film actor Ajit Das died ?
1. 13 September 2020
2. 13 August 2020
3. 15 August 2019
4. 13 September 2019
Ans- 13 September 2020

Veteran Odia film actor Ajit Das dies at 71 on Sunday 13 September 2020.

 

 

 

Spread the love

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.