15 June 2021 : Current affairs in English for UPSC

15 June 2021 : Current affairs in English for UPSC

15 June 2021 : Current affairs in English for UPSC

15 June 2021 : Current affairs in English is a collection of important and vvi questions and answers. It has been taken from various places, because we always work for help for students. This post is helpfull for SSC, IBPS, Banking, Railway Examinations.

Read in Hindi this post click here

Q1.National Award winning actor Sanchari Vijay passed away at the age of 38, he was related to which field?
(a) Kannada
(b) Hindi
(c) Malayalam
(d) Telugu
Ans:- Kannada

Q2.Recently the Vice President of Ramakrishna Math and Mission Swami Shivamayanandji passed away due to Kovid-19, how old was he at present?
(a) 50
(b) 65
(c) 75
(d) 86
Ans:- 86

Q3.Which is the third vaccine in the race for corona vaccine which has been approved?
(a) Sputnik V
(b) Kowishield
(c) Covaxin
(d) colchicine
Ans:- Colchicine

Q4. Recently in which state 2000 years old brick wall has been found which is being linked to Malwa dynasty?
(a) Delhi
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) Madhya Pradesh
Ans:- In Tonk district of Rajasthan

Q5.Recently the head of the world’s largest family died from which state?
(a) Delhi
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) Mizoram
Ans:-Mizoram

Q6. Recently who was made the President of the United Nations General Assembly?
(a) Abdullah Shahid
(b) Abdullah Yameen
(c) Ibrahim Mohammed
(d) none of these
Ans:- Abdullah Shahid, Foreign Minister of Maldives

Q7. On which variant of Corona Sputnik V Corona vaccine obtained from Russia is more effective?
(a) Gamma
(b) Delta
(c) Delta Plus
(d) none of these
Ans:-Delta

Q8.Who developed the Jeevan Vayu Yantra to give oxygen to the stagnant breath?
(a) IIT Ropar
(b) IIT Delhi
(c) IIT Siliguri
(d) IIT Mumbai
Ans:-IIT Ropar

Current Affairs June 2021 in English

Q9. When is the World Blood Donor Day celebrated?
(a) May 20
(b) May 30
(c) 10 June
(d) 14 June
Ans:-14 June

Q10. Recently the appointment committee of Modi cabinet extended the tenure of which deputy governor of RBI by 2 years?
(a) Mahesh Kumar Jain
(b) Michael de Patra
(c) M Rajeshwar Rao
(d) Ravi Shankar
Ans:- Mahesh Kumar Jain

Q11. Which country’s Space Command has secretly launched a special military satellite?
(a) China
(b) America
(c) France
(d) India
Ans:- America

Q12. Who started the e-commerce purification campaign?
(a) Praveen Kumar
(b) Praveen Khandelwal
(c) Tarun Goyal
(d) none of these
Ans:Praveen Khandelwal

Q13.Who launched the Machine Learning Summer School?
(a) Flipkart
(b) Amazon India
(c) Big Bazaar
(d) Big Apple
Ans:-Amazon India

Q14. For how many years has the Bengal party Trinamool Congress signed a contract with I-PAC?
(a) 2 years
(b) 4 years
(c) 5 years
(d) 8 years
Ans:-5 years
(I-PAC- indian political action committee)

Q15.QS World University Ranking List How many universities of India have been taken?
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 8
Ans:- 3

Q16 In which city the country’s first green fungus patient was found?
(a) Delhi
(b) Mumbai
(c) Indore
(d) Bhopal
Ans:- Indore

Read- 14 June 2021 Current Affairs in English 

Spread the love

Leave a Comment

fourteen + ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.