14 June 2021 : Current affairs in English for UPSC

14 June 2021 : Current affairs in English for UPSC

14 June 2021 Current Affairs in English for UPSC

14 June 2021 : Current affairs in English is a collection of important and vvi questions and answers. It has been taken from various places, because we always work for help for students. This post is helpfull for SSC, IBPS, Banking, Railway Examinations.

Q1.Who was Indira Hridayesh who passed away recently?
(a) singer
(b) Politician
(c) actress
(d) poetess
Ans:- Politician

[She was a veteran congress leader of Uttrakhand and died due to heart attack public called him also didi.]

Q2. When was the state of Uttarakhand formed?
(a) 09 November 2000
(b) 15 November 2000
(c) 31 March 2000
(d) 02 April 2000
Ans:- 09 November 2000

Q3. Naftali Bennett became the Prime Minister of which country?
(a) Tanzania
(b) Israel
(c) Iran
(d) Palestine
Ans:- Israel

Q4.Who has been invited by Britain as a guest country in the G-7 summit?
(a) India
(b) Israel
(c) Iran
(d) Sri Lanka
Ans:- India

Q5. Which MNC has tied up with Housejoy for solutions for modular homes?
(a) Tata Steel
(b) Tesla
(c) Reliance
(d) Adani Group
Ans:- Tata Steel

Q6. Who is the Founder and Chief Executive Officer (CEO) of Housejoy?
(a) Amit Bhargava
(b) Sumeet Agarwal
(c) Sanchit Gaurav
(d) none of these
Ans:- Sanchit Gaurav

Q7.Who is the chairman of India’s well-known IT company Infosys?
(a) Satya Nadella
(b) Nandan Nilekani
(c) Sanchit Gaurav
(d) none of these
Ans:- Nandan Nilekani

Q8. Which train has been operated by Indian Railways for farmers?
(a) Garib Rath
(b) Kisan Rail
(c) Bande Bharat
(d) Common Rail
Ans:- Kisan Rail

Q9. Which fruits of Tripura are famous as ‘Queen’ of Tripura?
(a) Juicy Sev
(b) Pear
(c) Pineapple
(d) Chikoo
Ans:- Pineapple

Q10. Recently which company has designed an infection-resistant 3D printed mask which is better than N-95?
(a) Bharat Biotech
(b) Serum Institute
(c) Thinsor Technology Pune
(d) Cipla
Ans:- Thinsor Technology Pune

Q11. When is the World Blood Donor Day celebrated?
(a) 30th May
(b) 15 April
(c) 05 June
(d) 14 June
Ans:-14 June

Q12. Who has been elected as the chairman of the Tokyo 2020 Olympic Steering Committee?
(a) Saiko Hashimoto
(b) Yoshiro Mori
(c) Ashuhido Suga
(d) none of these
Ans:- Saiko Hashimoto

Q13.Who has won the men’s singles title for the second time in a row in the French Open tennis tournament?
(a) Novak Djokovic
(b) Stephanos sitasipus
(c) Roger Federer
(d) Rafael Nadal
Ans:- Novak Djokovic

Q14. How much rupees has been allocated to Andhra Pradesh by the Central Government under the Jal Jeevan Mission?
(a) 1000 crores
(b) 2000 crores
(c) 3000 crores
(d) 3180 crore
Ans:- 3180 crores

Q15. Which country has recently become a non-permanent member of the United Nations Security Council for the first time?
(a) India
(b) Ghana
(c) Albania
(d) Iraq
Ans:- Albania

Read in Hindi –14 June 2021 Current Affairs

Spread the love

Leave a Comment

1 × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.