01 October 2022 Current affairs in English pdf | Current Affairs today.

Follow us on

01 October 2022 Current affairs in English pdf | Current Affairs today

Hello friends! we bring  Current affairs to your increase your mind power. Taking to this post is for 01 October 2022 Current Affairs in English for you. It will help you in various examinations.

Q1. At 68th National Film Awards who was awarded Dadasaheb Phalke Award?
(a) Rekha
(b) Jaya Parda
(c) Hema Malini
(d) Asha Parekh
Ans:-Asha Parekh

Q2. Who inaugurated Poshan Utsav in Kartavyapath Delhi?
(a) Narendra Modi
(b) Piyush Goel
(c) Amit Vaishnav
(d) Smriti Irani
Ans:-Smriti Irani
Women and Child Development Minister Smirti Irani inaugurated the three-day Poshan Utsav at Kartavyapath in New Delhi.

Q3. In which state PM lays the foundation of various projects worth over Rs 6900 Crores?
(a) Bihar
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Maharashtra
Ans:- Gujarat ( in Ambaji, Gujarat State.)
Capital of Gujarat: Gandhinagar
Chief Minister of Gujarat: Bhupendra Bhai Patel
Governor of Gujarat:- Acharya Devvrat

Q4. Who will launch 5G services in India recently?
Ans:- PM Narendra Modi will launch 5G Services in New Delhi.

Q5. In the Global Innovation Index of the World Intellectual Property Organization, what is the rank of India?
Ans:- India has reached the 40th rank in the Global Innovation Index of the World Intellectual Property Organization.

Q6. 36th National Games in where inaugurated by PM Modi recently?

Ans:- Prime Minister Narendra Modi inaugurates 36th National Games at Ahmedabad Gujarat.

 

Q7. 6th Annual Talentrack Awards where held and who was the winner?

Ans:- It was held at a five-star hotel in Mumbai and the Best Actor – Male (Popular) award went to Kartik Aaryan for his performance in Dhamaka, and Ronit Roy won the Best Actor – Male (Critic) award for Candy.

 

 

 

Q8. Who took charge as Chief of Defence Staff (CDS)  of India?

Ans:- General Anil Chauhan took charge as Chief of Defence Staff (CDS).

 

 

 

 

Q9. Which states launched Ladli Beti scheme?

Ans:- Jammu Kashmir Government launches Ladli Beti scheme.

 

 

 

Q10. Russia will formally annex these 4 regions of Ukraine?

Ans:- These regions are Luhansk, Donetsk, Kherson and Zaporizhzhia.

Leave a Comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.