Top Current Affairs -29 March 2021 Current Affairs. Daily Current Affairs

Top Current affairs- 29 March 2021 Current Affairs.-

Welcome friends to my Educational website. in this post we cover Filmfare awards and covid 19 special appearance . 29 March 2021 Current Affairs are presents lots of knowledge and lots of opportunity. So you must have to read 29 March 2021 current affairs at a new glance. We always brings for you a success material for various places. You can read also my 27 March Current affairs .

Q1. For Commercial vehicles sales and purchase Tata Motors sign a Mou with which public sector Banks ?
(a) Bank of Baroda
(b) Bank of India
(c) State Bank of India
(d) Punjab National Bank
Ans:-State Bank of India

[Hints-Tata Motors sign a Mou with State Bank of India for 3 years because they support financial help to customers who wants to buy commercial vehicles . Customers get easy loan from here.]

Establishment of SBI: 01 July 1955
And Managing Director: CS Shetty

If you want to eager to watch you tube video then click and watch. Thanks for watching.

Q2. In 66th Filmfare Awards 2021 Irfan khan awarded in which award after posthumously ?
(a) Best Director
(b) Best Supporting Actor
(c) Best Actor
(d) None of these
Ans: – Best Actor

Q3. Who started Vaccination at Doorstep initiative?
(a) Punjab
(b) Bihar
(c) Delhi
(d) Uttar Pradesh
Ans: – Punjab

[Hints-Vaccination at doorstep has been started in Ludhiana city in Punjab.
Anyone no need to go to the vaccination center because Health department teams will visit special areas, factories, villages, residential societies or private institutions. It will only require calling the administration to set up vaccination camps in your area.]

Some Related Information
Punjab Establishment Date : – 11 November 1966
Capital of Punjab- Chandigarh
Chief Minister – Capt Amrinder Singh
Governor – VP Singh Badnaur

Current affairs Today Hindi

Q4.Through Ek Bharat Shreshtha Bharat Abhiyan Goa exchanging their cultural and brotherhood with which states ?
(a) Punjab
(b) Bihar
(c) Jharkhand
(d) Uttar Pradesh
Answer: – Jharkhand

[Hints-Ek Bharat Shreshtha Bharat Abhiyan was launched with the aim of promoting cultural unity in different states of the country. The coastal state of Goa has a rich cultural heritage. Goa students had gone to Jharkhand under a cultural exchange program before the epidemic began. Ek Bharat Shrestha Bharat Abhiyan Desh was launched in 2016.]

Related General Knowledge
Goa Foundation Day: – 30 May 1987
Goa Liberation Day: – 18 December 1961
Capital of Goa- Panaji
Chief Minister of Goa state- Shri Pramod Sawant
Governor of Goa – Bhagat Singh Koshyari
Establishment of Jharkhand: – 15 November 2000
Capital of Jharkhand- Ranchi
Chief Minister: – Hemant Soren

Q5. Where is Ashfaq Ulla Khan Zoological Park built?
(a) Nagpur
(b) Bhopal
(c) Gorakhpur
(d) Lucknow
Answer: – Gorakhpur

[Hints-Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath inaugurated the Shaheed Ashfaq Ulla Khan Zoological Park in Gorakhpur.
This zoo is not only for best entertainment source it is also provide an educational and tourism. The named of this zoological park is the great freedom fighter Shaheed Ashfaq Ullah Khan.]

Q6. Who will be the 48th Chief Justice of India?
(a) Justic Ranjan Gagoi
(b) Justice SA Bobde
(c) None
(d) Justice Nathalapathy Venkata Ramana
Ans: – Justice Nathalapathy Venkata Ramana

[Hints- Justice Nathalapathy Venkata Ramana will be the 48th Chief Justice of India. The present Chief Justice SA Bobde has sent the recommendation of his name to the government. Justice Bobde’s tenure is till 23 April. After the President’s approval, Justice Ramna will take oath on 24 April.]

Q7. Steel Authority of India Limited has elected the new Chairman for Public Sector Enterprises?
(a) Soma Mandal
(b) SK Rungta
(c) Viplab Kumar
(d) Ashish Aggarwal
Ans: – Soma Mandal

[Hints-Soma Mandal is elected as the new Chairman of Steel Authority of India Limited (SAIL).She has been elected for a term of 2 years with effect from April 1, 2021. He took charge as SAIL Chairman on 1 January 2021 .]

SAIL- Steel Authority of India Limited Established on 19 January 1954

Q8. Who has become the new CEO of Aadhaar card issuing organization UIDAI?
(a) Soma Mandal
(b) SK Rungta
(c) Saurabh Garg
(d) Ashish Aggarwal
Ans: – Saurabh Garg

[Hints- Saurabh Garg becomes the CEO of Aadhaar card issuing organization UIDAI. He is the IAS officer of 1991 batch . Now he is posted at orrisa.]
Full form of UIDAI – Unique Dentification Authority of India.

Q9. Who has been appointed as the Chairman of the Airports Authority of India (AAI)?
(a) Soma Mandal
(b) Sanjeev Kumar
(c) Saurabh Garg
(d) Ashish Aggarwal
Ans: – Sanjeev Kumar

[Hint-Sanjeev kumar is the IAS officer of 1991 batch at Maharashtra cader. ]

Q10. Who appointed as the new Chairman and Managing Director of Food Corporation of India (FCI)?
(a) Aatish Chandra
(b) Sanjeev Kumar
(c) Saurabh Garg
(d) Ashish Aggarwal
Ans: – Aatish Chandra

[Hints-Aatish chandra becomes new Chairman and Managing Director of Food Corporation of India (FCI). He is IAS officer of 1994 batch Bihar cadre and recently is Joint Secretary in the Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare.]

Spread the love

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.