Top Current Affairs Quiz -01 April 2021 Current Affairs. Daily Current Affairs

Top Current Affairs Quiz –01 April 2021 Current Affairs

Welcome friends to my Educational website.
in this article post we cover Cruz ship, RBI foundation and other information and special appearance . 01 April 2021 Current Affairs are presents lots of knowledge and lots of opportunity. So you must have to read 01 April 2021 current affairs at a new glance. We always brings for you a success material for various places. If you are interested to watch current affairs video then click and watch. Read Also- 31 March 2021 Current Affairs.

Q1. Which ministry recently participated in the virtual medium in COP – 26?
(a) Defense Minister
(B) Foreign Minister
(C) Home Minister
(D) Environment, Forest and Climate Change Minister
Ans: – Minister of Environment, Forest and Climate Change

[Hints-Environment, Forest and Climate Change Minister Prakash Javadekar took part in the virtual medium of various matters in connection with the United Nations Climate Change Conference 2021 in COP – 26.]

Q2. Where was the cruise ship service begins?
(a) Hazira port
(B) Kerala port
(c) suppression
(D) Calcutta harbor
Ans: – Hazira port

  • Port, Ship Queen and Waterway Minister Mansukh Mandvia launched the Hazira port to the virtual medium of the Cruise Ship service connecting with Diu Island.
  • A cruise ship will depart from Hazira every week on Monday and Wednesday and the next day will arrive in the morning. After this the ship will depart on the journey of the return from Diu on the same day and will reach Hazira next morning.
  • On one hand, it will take 13 to 14 hours. There will be 16 cabins in this cruise ship with the ability to carry three hundred passengers. In addition to the convenience of playing in this cruise ship, facilities such as VIP Lounge and Entertainment will be available.
  • Four months ago, this service was also started to connect Hazira in Surat in Bhavnagar.  

Current Affairs Quiz April 2021

Q3. When April Fool are celebrated?
(a) March 15
(b) March 25
(C) March 31
(D) 01 April
Ans: – 01 April

  • April Fool are celebrated only on 01 April. It is not only celebrated but not only in India. There is also a holiday in some countries. People doing jokes to each other. Whether they send a message, in addition to doing the process, in many ways. Nobody consider bad but they enjoy it.
  • For the first time it was celebrated at due to engagement of England’s King Richard II.And some people also see it by adding it to the Hilia Festival. While some countries – Japan, Russia, Ireland, Italy and Brazil celebrate throughout the day. Some people also know in the name of All Fool Day.

Q4. Where was the first initiative of the E-Office?
(a) Delhi
(b) Kerala
(c) Jammu-Kashmir
(d) Rajasthan
Ans: – Jammu and Kashmir

[Hints-In the Union terrotories Jammu and Kashmir, taking concrete steps to stop the use of paper in government offices, e-office working without paper in all departments of the state is being promoted. Where most government records were digitized And digital files and documents have been uploaded to government portals.]

Q5. Who becomes the captain of 14th edition Team of the Indian Premier League Delhi ?
(a) Rishab Pant
(b) Ajay Rahane
(C) Virat Kohli
(D) Mahendra Singh Dhoni
Ans: – Rishabh Pant

Q6. Who was selected for the 51st Dada Saheb Phalke Award of 2020?
(a) Abhitabh Bachchan
(b) Rajinikanth
(C) Shahrukh Khan
(D) Akshay Kumar
Ans: – Rajinikanth

[Union Information and Broadcasting Minister Prakash Javadekar has announced for this . This award is considered the most prestigious award of Indian cinema. Rajinikanth’s childhood is full of difficulties. In childhood they had to face economic tightness. His real name was Shivaji Rao Gaikwad. Rajnikant was bus conductor before coming to film.]

Current affairs – 01 April 2021 in short

Q7. Where did Antyodaya Parivar Utthan Yojana started?
(a) Delhi
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
Ans: – Haryana

[Hints-Through this scheme, Chief Minister Mr. Manohar Lal Khattar will be made the identity cards of all the families who are less than 1 lakh rupees per annum. So that efforts can be made to raise them above the poverty . Through these identity cards, the records of all the beneficiaries covered under this scheme will come to the Haryana government. So that the government will try to increase the income of these people. Through this scheme, various types of skill development training will also be provided to unemployed citizens. So that he can get employment.]

Q8. Who will represent India in Mrs. Galaxy competition?
(a) Yukta Mukhi
(b) Priyanka Chopra
(c) Manushi Chhilar
(d) Shruti Chauhan
Answer: – Shruti Chauhan

[Hints-Shruti, who has served in the Indian Air Force for 16 years, will now represent India in the Mrs Galaxy competition to be held in Chicago. She was also the second runner-up in the Mrs India INC World Beauty Pageant 2021 held in January.]

Q9. When is the Reserve Bank of India Foundation Day celebrated?
(a) 15 March
(b) 25 March
(c) 31 March
(d) 01 April
Ans: – 01 April

Q10.When is the birth anniversary of Baba Bhimrao Ambedkar on which occasion the Central Government has declared a public holiday?
(a) 15 March
(b) 25 March
(c) 31 March
(d) 14 April
Ans: 14 April

Spread the love

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.